Derivco

Derivco Sverige, före detta Snowmen Solutions, levererar en SOA-plattform för sportvadslagning till en stor internationell vadslagningssite (Betway.com). Att snabbt och pÄlitligt kunna leverera pÄlitlig ny funktionalitet Àr ett mÄste för sitens konkurrenskraft. FindOuts konsult hjÀlpte Derivco att gÄ mot continuous delivery för att bÀttre möta kundens behov.

Fokus pÄ ledtider


Sajtens tiotusentals kunder rÀknar med att den Àr stÀndigt tillgÀnglig och uppdaterad med nya marknader och aktuella odds kring deras spel. De attraheras av att ha mÄnga olika spel att vÀlja pÄ, och önskar kontinuerliga förbÀttringar i funktionalitet och anvÀndarupplevelse. Deras önskemÄl mÄste tillfredsstÀllas snabbt för de skall stanna kvar, vilket stÀller stora krav pÄ korta ledtider och icke-disruptiva leveranser.


men inte till vilket pris som helst!

Samtidigt fÄr kvaliteten och sÀkerheten aldrig Àventyras, vilket stÀller lika stora krav pÄ leveransförmÄgan. NÀr projektet började levererades plattformen SWIX till Betway som en enskild produkt, vilket innebar att man hade en nertid för tjÀnsten pÄ ca tvÄ timmar vid varje uppdatering. DÄ kunderna kunde förvÀntas spela nÀr som helst pÄ dygnet var lÄnga avbrott oaptitliga. Man gjorde dÀrför releaserna sÀllan, och nyheter och Àndringar kunde dÀrför dröja lÀngre Àn anvÀndarna hade tÄlamod för. MÄlsÀttningen för projektet var att leverera oftare och samtidigt ha mindre nertid för kunderna, utan att riskera produktens kvalitet.

Hur gör man dÄ?

Den plan Derivco tog fram för att möta utmaningen var bland annat att införa releasetÄg, som varje onsdag tog det som var redo att releasas och gjorde det tillgÀngligt för slutanvÀndaren. Dessutom tog man beslutet att övergÄ frÄn att vid releasetillfÀllen leverera kod direkt frÄn versionshanteringen till att istÀllet leverera artefakter som byggts tidigare i utvecklingsprocessen. Den Continuous Deploy-kedja man tog fram möjliggjorde automatiska driftsÀttningar i olika miljöer i utvecklingsfasen och snabb feedback kring systemets vÀlmÄende i olika miljöer tack vare monitorering.

Virtuella maskiner och molnet

TvÄ mÄl kunde snabbt identifieras som grundlÀggande: skapandet av virtuella miljöer som kunde driftas i molnet för de byggda artefakterna, plus att skapa en CI-kedja för att kunna driftsÀtta utvecklad mjukvara i olika stadier. Utöver att skapa en virtuell miljö, behövde applikationsspecifika miljökonfigurationer kunna hanteras för den produkt som skulle installeras. I miljön ska artefakter kunna installeras för att testas ur olika aspekter pÄ vÀg till produktion. De virtuella miljöerna i molnet Àr evigt förÀnderliga dÄ nya krav uppkommer, men ska ÀndÄ vara stabila sÄ att produkten kan köras, samt innehÄlla de system-/applikationskonfigurationer som behövs. Systemen baserades pÄ RedHat-distrubutioner vilka byggdes ihop av Cobbler till virtuella maskiner som driftsattes i en intern molnlösning. Givet de olika syftena och strukturen för de olika virtuella maskinerna driftsattes de i olika nÀtverk för att simulera realistiska testnings- och produktionsförhÄllanden
FindOuts konsult hjÀlpte Derivco att nÄ sina mÄlsÀttningar, genom att bidra med kunskap kring konfigurationshantering (CM) och verktygdskedjor för kontinuerlig integration (CI). PÄ sÄ sÀtt hjÀlpte vÄr konsult Derivco uppnÄ sina mÄlsÀttningar, under existerande förutsÀttningar sÄsom releasetÄg varje vecka, att propagera artefakter till miljöer pÄ vÀg till produktion och att tillhandahÄlla processer och tekniker för dessa.

Och nu dÄ?

Derivco har pÄbörjat en resa mot att kunna produktionssÀtta varje tjÀnst separerat frÄn de övriga i sin produkt SWIX, för att kunna gÄ emot Continuous Delivery. Detta Àr ett arbete som kommer ta tid, dÄ det inte bara Àr tekniska förÀndringar som behövs utan Àven organisations- och kulturförÀndringar Àr nödvÀndiga. FindOut har assisterat Derivco i ett steg, men mÄnga fler vÀntar!

Mer information? Kontakta

, FindOut

Är du nyfiken pĂ„ hur vi kan hjĂ€lpa dig pĂ„ vĂ€gen mot continuous deployment? Tveka inte att kontakta oss!

Kontakta oss