Nordea

Nordea Ă€r en av de 50 största bankerna i vĂ€rlden och störst i Norden inklusive Östersjöregionen. Banken finns idag i 16 lĂ€nder vĂ€rlden över och har fler Ă€n 32 000 anstĂ€llda. OmsĂ€ttningen ligger runt 100 miljarder kronor.

Dagens Nordea Àr resultatet av hopslagningen av uppemot 300 banker i hela norden under en period pÄ 200 Är vilket lett till en komplex struktur; organisatorisk, kulturellt och tekniskt. Utmaningen Àr att behÄlla den ledande stÀllningen bland företag, institutioner och privatpersoner. Nya tekniska lösningar i bankvÀrlden gör att konkurrensen breddas, och dÀrmed krymper intÀkter och marginaler. Samtidigt ökar kostnader nÀr nya, striktare lagar och bestÀmmelser ska efterlevas.

Nya sÀtt att göra saker pÄ

Nordea har, liksom mÄnga andra stora företag, haft erfarenhet av stora IT-satsningar som inte gÄtt som planerat. Gemensamt för mÄnga av dessa satsningar Àr att man jobbat vÀldigt lÀnge innan man fÄtt ut nÄgot i produktion. VÀl dÀr har det ofta hÀnt att verkligheten inte lÀngre sett som den gjorde nÀr man började. LÀrdomen Àr att man mÄste hitta sÀtt att arbeta anpassat för konstanta förÀndringar och kort time-to-market, dvs man mÄste hitta ett agilt arbetssÀtt. Detta kanske lÄter som en sjÀlvklarhet idag, men det Àr en sak att ha utvecklingsteam som jobbar agilt och ett annat att ett stort och komplext bolag verkligen anammar det agila tankesÀttet.

Agilt arbetssÀtt i digitaliseringsprojekt

FindOut har bidragit i arbetet i flera lyckade projekt. Ett av dem Ă€r det som drevs för att digitalisera hanteringen av bolĂ„neansökningar. FindOut designade och utvecklade ett anvĂ€ndarvĂ€nligt grĂ€nssnitt för att hantera bolĂ„neĂ€renden med ett komplett stöd för den komplicerade bolĂ„neprocessen med kontrollpunkter och varierande beslutsgĂ„ng. Samtidigt bidrog konsulten till att förbĂ€ttra ”way of working” och bistod i kravarbetet genom att snabbt bygga prototyper för att konkretisera problem och belysa saker man inte tĂ€nkt pĂ„.

FramgÄngsfaktorer i detta projekt

  • Ett relativt litet (15 medlemmar) tvĂ€rfunktionellt och sjĂ€lvorganiserat projektteam med erfarna personer som Ă€r samlokaliserat, alla discipliner inkluderade; verksamhet, projektledning, utveckling och test. Det frĂ€mjar kommunikation och ger snabbare beslut.
  • Ett prototypbaserat angreppssĂ€tt för att snabbt utforska verksamhetens behov och sĂ€tta lösningarna pĂ„ prov.
  • Stegvis produktionssĂ€ttning av den fulla funktionaliteten i noga utvalda delar som alla ger verksamhetsvĂ€rde.
  • PragmatiskinstĂ€llning och fokus pĂ„ leverans.

Det Àr imponerande att se vad ett litet vÀl sammansatt team kan leverera med rÀtt förutsÀttningar.

Patrik Filipsson, Systemutvecklare pÄ FindOut

Resultatet

Trots att lösningen var vÀldigt komplex med uppemot 20 integrationer och att arbetsprocessen kring bolÄn Àr mycket komplicerad , lyckades projektet leverera den funktionalitet som utlovats pÄ utlovad tid. Lösningens kvalitet har levt upp vÀl till organisationens förvÀntningar och behov Och de handlÀggare som arbetar med bolÄn Àr idag mycket nöjda.

Mer information? Kontakta

Henrik Svegby, Konsultchef, FindOut
+46 761 330 083
henrik.svegby@find-out.se

Behöver du ocksÄ hjÀlp av skickliga utvecklare som har ett öga för verksamhetens bÀsta? Tveka inte att kontakta oss!

Kontakta oss