Thales

Thales Àr en internationell franskt koncern med över 68.000 anstÀllda. Verksamheten omfattar allt frÄn civila transportsystem till rymdteknik och militÀra applikationer. Bolaget omsÀtter runt 13 miljarder euro per Är och hamnar pÄ plats 11 bland vÀrldens försvarskoncerner.

Tidigare hette man Thomson-CSF men efter ett namnbyte Är 2000 Àr namnet Thales, efter en av de första grekiska filosoferna. Vi har samarbetat med Thales verksamhet i Manchester i Storbritannien, dÀr man primÀrt fokuserar pÄ lösningar för flygindustrin, bygger hangarfartyg, utvecklar drönare och system för ubÄtsbekÀmpning samt konstruerar och underhÄller tÄg.

MĂ„nga komplexa projekt med interna beroenden

Thales har, som mĂ„nga andra innovation företag, en spĂ€nnande utmaning. Hur kan man enkelt fĂ„ en överblick över stora utvecklingsprojekt som ibland pĂ„gĂ„r över mycket lĂ„ng tid och med en rad beroenden till andra projekt? PĂ„ FindOut fick vi en inblick i Thales verksamhet för utveckling av sonar-system för ubĂ„tsdetektering – det system som i gamla krigsfilmer lĂ„ter ”ping”. Idag Ă€r det dock betydligt mer avancerad teknik som monteras bĂ„de pĂ„ ytfartyg och i helikoptrar.
Projekten Àr oerhört komplexa med massor av beroenden. Utöver alla utvecklingsprojekt för sjÀlva sonar-systemen, Àr det ett stort antal integrationsprojekt beroende pÄ vilken plattform som skall anvÀnda utrustningen. Sedan tillkommer alla test-projekt, utbildning av personal, leverans- och service-projekt och projekt för lokala anpassningar. Det kan röra sig om 100-tals samverkande projekt av olika omfattning och i olika faser.
Finns det ens en möjlighet att fÄ en bra överblick över alla dessa projekt? Dels för att kunna se aktuell status men Àven för att kunna upptÀcka var man kanske behöver sÀtta in extra insatser för att inte missa dead-lines. Och inte minst för att se vilka beroenden som finns mellan alla de olika projekten.

Projektanatomier Àr en smartare metod för projektstyrning

Lösningen blev att införa projekt- och systemanatomier samt ett modernt visuellt verktyg för att hantera dem. Vad Àr dÄ en anatomi? Enkelt skulle man kunna sÀga att det Àr ett nytt sÀtt att visualisera projektberoenden. Vi Àr alla vana vid Gantt-scheman, critical paths och andra typer av projektvisualiseringar. Men dom har alla en svaghet i att dom Àr flödesorienterade. Vad skulle hÀnda om man kunde beskriva ett projekt utifrÄn interna och externa beroenden mellan aktiviteter?
Forskningen kring projektanatomier initierades av Ericsson pÄ 1990-talet och har vidareutvecklas av Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Fördelarna med metodiken Àr mÄnga; den stödjer agila metoder, erbjuder utökad förstÄelse och underlÀttar kommunikationen kring komplexa projekt. Resultatet Àr ett effektivare arbetssÀtt och fÀrre missade deadlines.

Project anatomies is a great tool for visualizing and communicating our large complex projects. It takes a while getting used to but very soon the advantages become clear. Now we can’t live without it!

Ian Walls, project manager, Thales UK

Möt Paipe - ett nytt projektledningsverktyg

Stora projektanatomier med mĂ„nga ”work packages” (projektaktiviteter) kan vara svĂ„ra att hantera utan ett modernt verktyg. FindOut har dĂ€rför, tillsammans med Ericsson, utvecklat Paipe, en modern applikation för att skapa, underhĂ„lla och visa anatomier. Det Ă€r enkelt att komma igĂ„ng och verktyget har flera fördelar gentemot mera traditionella arbetssĂ€tt.

Thales fÄr ett nytt sÀtt att hantera sina projekt

Projektet omfattade mjukvaruleverans, konfigurering samt utbildning av ett 10-tal projektledare och tekniska koordinatorer.
Idag anvÀnds verktyget för att:

  • Skapa och hantera sprint-loggar för dagliga scrum-möten.
  • Planera mjukvaruutveckling.
  • I möten med anvĂ€ndare och andra intressenter.

Vi har en unik kompetens kring projektanatomier. Vi har varit med om den oerhört spÀnnande industrialiseringen av en forskningsinnovation och omsatt den i anvÀndbar metodik och ett anvÀndarvÀnligt verktyg. Vi har inte sett nÄgot som bÀttre skapar en gemensam arena för dagliga och strategiska beslut för mÄnga olika intressenter kring produktutveckling!

Peter Roos, VD FindOut

Resultatet

Utöver förbÀttrad projektkommunikation, bÄde internt och till sina kunder, uppskattar Thales att de varje Är sparar cirka 2 miljoner kronor pÄ effektivisering av en utvecklingsavdelning med ungefÀr 100 medarbetare.
Nu gÀller det bara att man kan hitta de dÀr ubÄtarna!

Mer information? Kontakta

Peter Roos, VD, FindOut
+46 761 279 270
peter.roos@find-out.se

Critical path-analyser i all Àra men dom Àr svÄra att hÄlla uppdaterade. Varför inte pröva projektanatomier? Det kanske lÄter krÄngligt men Àr enklare Àn du tror och betydligt smidigare.

Kontakta oss